Espai

Casal del Marquès de Llió – Biblioteca municipal Maria Àngels Torrents. L’edifici més emblemàtic de Sant Pere de Riudebitlles és un gran casal gòtic fortificat, a tocar l’església, obra dels segles XIII-XIV. Es tracta d’un dels pocs exemples d’edifici gòtic de caràcter civil que es conserven a Catalunya. La façana, de 23 m d’amplada i 10 m d’alçada, està presidida per 8 finestres, 4 al primer pis que són trífores, i les 4 del segon que són bífores. Entre les unes i les altres hi trobem 4 escuts de llinatge dels Marquesos de Llió. Un cinquè escut de marbre corona l’arc de mig punt de la porta. Al molí del marquès (Cal Ròmul) en trobem dos més.

Els orígens d’aquest magnífic edifici els podríem situar a cavall dels segles XIII i XIV. Al segle XVIII, el Marquès de Llió ( impulsor de la construcció de molts dels molins) amplia el casal amb un molí paperer que es va mantenir en actiu fins al 1990.

Va ser adquirit per l’Ajuntament ja fa uns anys i últimament s’ha rehabilitat per tal d’ubicar-hi, en els propers mesos, la biblioteca municipal Maria Àngels Torrents.